Edellisestä postauksesta on kulunut luvattoman kauan aikaa. Osin johtuu laiskuudesta, osin kiireestä. Mutta asiaan:
Hävettää myöntää, että sain jo puolitoista kuukautta sitten Villasukalta kauan odotetun paketin:
Vääpelin karvoista kehrättyä lankaa, seassa on muistaakseni noin puolet Kainuun harmasta. Lanka on ihanan pehmoista, mutta ilmeisesti huopuu helposti, eikä ole erityisen kulutuksen kestävää. Tästä syystä olen päättänyt neuloa langasta huivin. Ainoana ongelmana on enää, että minkälaisen huivin. Ohjeen kun pitäisi olla sellainen, että langan määrällä ei ole niin merkitystä, vaan voin lopettaa silloin kun siltä tuntuu.
Tästä päästäänkin seuraavaan aiheeseen. Pahoittelen kuvien laatua, ei ollut kameraa mukana, joten kännykällä otin, kun oli pakko saada kuvat heti. Minut on vallannut kehräysinnostus. Löysin aarteita. Kaipaisin näihin tunnistusapua. Suurin osa liittynee kehräämiseen, mutta mitä nämä ovat nimeltään? Näitä on varmaan valehtelematta ainakin kymmenen. Tässä parhaimmassa kunnossa oleva, muut vaatisivat rautalankaa.
Ei niin levitettynä:
Lienee rukin osia?
Vyyhdin tekemiseen?
Löysin myös pari rukkia. Paras kuntoisin:
Toiseksi paras. Osien nimistä ei ole hajuakaan, mutta rikki on osa, jolla saadaan pyöritettyä rukkia. Epäilisin, että on helppo korjata liimaamalla tai sitten uusi osa on helppo tehdä:
Ja vielä pari tosi huonokuntoisia:
Ja sitten vielä pari kuvaa, joista minulla ei ole mitään hajua mitä ovat:
Lopuksi pelastin myös pari vanhaa kirjaa, joilla saattaa olla jotakin arvoa. Vasemmanpuoleinen on 1900-luvun alkupuolelta, oikeanpuoleinen puolestavälistä:
Ja, jos kuvia ei ole tarpeeksi, niin pari vielä:
Ylhäällä vyyhdistä kerälle - kerinpuut.
VastaaPoistaSitten lazy kate eli rullateline.
Kolmantena wheel skeiner eli onko ne sitten vyyhdinpuut? Eri puolilla Suomea on vissiin vähän eri nimityksiä...
Rukkien alla olevassa kuvassa maassa olevat tummat osat näyttäisivät olevan paikoillaan parhaimmassa kunnossa olevassa rukissa. Ovat korvakkoja.
Seuraavasta en saa selvää. Alin voisi olla häkilä, mutten ole varma.
Katsele täältä: http://www.kaspaikka.fi/savonlinna/KEHRAYSSIVUT/VALINEETSIVU.htm
Komia poika on velipojasta kasvanut. Itseasiassa C-pentueesta kaikki ovat suhteellisen ylärajoilla taikka sitten ylisuuria. ;) Niinpä ne velipoijjankin karvat ovat päätyneet langaksi ja kattilaan, tosin eri suhteella. Koirankarvalangat kyllä ovat asia mistä saattaisin tuntitolokulla selittää. :D Nelisen vuotta tuli nuohin koulunpenkillä syvennyttyä. Tämän vuoren satsi oli vaivaaset 3,6 kg lankaa. Nyt kesän aikana töiren lomassa nuota pitääs ehtiä värjäämähän viälä.
VastaaPoistaSamaa mieltä kuin Villasukka - kerinpuut, rullateline (tai rullatuoli), sitten vyyhdinpuut (tai viipsinpuut).
VastaaPoistaHuonokuntoisten rukkien alapuolella olevat osat voivat olla joko korvakkoja, tai sitten se on rukin käsivarsi/armi (distaff arm) - teline johon kiinnitetään rukin lapa, johon taas sidotaan pellavat. Seuraavasta kahvallisesta laudasta en osaa sanoa suuntaan tai toiseen mitään, ja viimeinen häkkyrä on häkkimallinen tortti, joka kiinnitetään armiin ja jota käytetään samoin kuin rukinlapaa (noita armiin kiinnitettäviä pellavakuontalon pitimiä (distaff) on eri mallisia, ks. esim. täällä: http://pirle.vuodatus.net/blog/2006187/esittely-presentasjon/.
Se patikanpätkä jossa on neljä tappia pystyssä on vermes, jolla 12-säikeisestä (tai 15-säikeisestä) kalalangasta solmitaan niisiä eli lyhyesti niisipuu. Eli kangaspuiden oheen kuulunut työkalu. Itsellänikin tuollaisia on kaksin kappalein, vaikka ihan ostoniisiä olen käytellyt. Tosin koulussa opetettiin tuo solmiminenkin :)
VastaaPoistaJa tosiaan alimmainen tunnistuskuva on häkilä jota pellavan kehruussa käytettiin aivinakuitujen pitoon. Jossain varmaan on vielä samankaltainen "koura" (sormet harallaan) jota on taas käytetty rohdinpellavaa kehrätessä.